La festa de l'ós, una llegenda ancestral.
Durant molt de temps, als pobles de la vall del Tech, a finals d'hivern el poble cobra vida per celebrar la Festa de l'Ós.
Aquesta tradició es practica a l'alt Vallespir, sobretot als pobles de Prats de Molló, Arles sur Tech i Saint Laurent de Cerdans.
La Festa de l'Ós té lloc poc abans de la primavera, a finals de febrer, el diumenge. Aquesta tradició se celebra com a obertura de les festes de Carnaval.
Diu la llegenda que un ós ferotge, a la recerca de companyia, va segrestar a una jove pastoreta de la vall. Els vilatans van organitzar una gran cacera per rescatar la jove, l'ós, després de defensar-se valentament, va ser capturat i la jove alliberada. L'ós, per castigar-lo, el van portar encadenat a la plaça pública on el van afaitar amb una destral i la bèstia es va convertir en humà ...
Aquesta festa representa el pas iniciàtic de diversos vilatans de la condició d'ós a la condició d'ésser humà civilitzat. Els “óssos” d'una banda, els caçadors o barbers de l'altra. Les pells d'ovella es cusen als "óssos", amb les mans i la cara recobertes de sutge. Aleshores poden córrer cap a la ciutat per marcar els vilatans amb la seva pota negra. Perseguits pels caçadors, els óssos correran pel poble tota la tarda abans de ser capturats, encadenats i rapats...
Les festes de l'ós, catalogades com a patrimoni cultural immaterial de la UNESCO, són festes tradicionals d'identitat ancestral, símbol de tot un territori dels Pirineus Orientals.